• Wat is kunst waard?

  27 april 2011

  Ik ben nog naïef genoeg om kunst en kunstenaarschap als iets bizonders te zien.

  In mijn middelbare schooltijd (midden jaren zestig) had ik een leraar die verkondigde "Als kunstenaar ben je pas echt mens"

  Zelf afkomstig uit een eenvoudig gezin waar zigeunerinnetjes en hertjes in de hal hingen, vond dat een imposante uitspraak.

  Dit was een fantastische leraar, maar zijn bewering trek ik wel in twijfel. Natuurijk moet eerst duidelijk zijn wat kunst eigenlijk is. Aan die vraag waag ik me vandaag maar niet.

  Wel dit: ik ben vaak verbaasd, verward zelfs over fabelachtige bedragen die voor oude of nieuwe kunstwerken worden neergelegd. En - de keerzijde - dat veel kunst blijkbaar niets waard is. Lang niet altijd te rijmen met wat ik van iets vind.

  "Wat is kunst waard?" Marktwerking zeker. Ben ik ook te naïef voor.

  Misschien moet ik dat boek een bestellen en lezen: http://www.nieuwamsterdam.nl/wie-bepaalt-de-waarde-van-kunst-

  Lees meer >> | 1121 keer bekeken

 • Waar gaat dit over?

  24 april 2011

  Kunst moet ergens over gaan.

  De vraag "Waar gaat dit over"?" stel ik me altijd - niet steeds bewust.

  Als ik geen bevredigend antwoord kan formuleren haak ik af.

  Een antwoord kan wel veel kanten op. Bijvoorbeeld: het gaat over de eigenschappen van een materiaal, het gaat over gepassionneerd verven, over structuur, over weglaten...

  Toch vind ik verhalende kunst extra interessant, Om maar wat te noemen: Ensor in discussie met generaal Leman over de schilderkunst

  Of: Jan Nijssen (www.jannijssen.nl): "Alles in cultuur gebracht.":

  Lees meer >> | 1350 keer bekeken

 • Het beeld dat (niet) voor zichzelf speelt

  23 april 2011

  Als het over beeldende kunst gaat hoor ik vaak beweren: "Het beeld moet voor zichzelf spreken".  Het kunstwerk zelf moet het doen.

  Daar is veel voor te zeggen. Toch helpt het mij om de context te kennen. plaats in de tijd, informatie over de bedoeling van de kunstenaar etc.

  Musea geven die contect met informatiebordjes, brochures en catologi; kunstboeken en recenties doen het ook.

  Wat ik ook erg informatief vind, is een titel. Die voegt een lading toe aan het beeld.

  Zo heb ik zelf een serie "gekwelde" vrouwenportretten gemaakt met de titel "doggystyle portraits" Dat geeft wel een wending aan het beeld.

  Nog een: Maria Callas II van Julian Schnabel. een enorm schilderij op rood fluweel. Met een grote witte uitgesmeten verfvlek: de aria....

  Lees meer >> | 1280 keer bekeken